Тепловые пушки. Виды. Назначение

Тепловые пушки. Виды. Назначение

Якщо вам потрібно швидко прогріти неопалюваний гараж (майстерню, побутівку, склад, цех, ангар і т.д.) для створення там комфортних для роботи умов, якщо ваш будинок підключений до центрального опалення, але батареї всю зиму ледь живі, якщо через високої вологості та низької температури ремонтно-оздоблювальні роботи в приміщенні розтягнулися на невизначений термін, якщо у вас із завидною регулярністю виникає необхідність відігрівати автомобіль, що відмовляється заводитися на морозі, то без теплової гармати вам не обійтися.

Однак з огляду на те, що асортимент цих пристроїв сьогодні просто величезний, зрозуміти, як вибрати теплову гармату, завдання дуже непросте. Але вивчивши даний матеріал, ви зможете знайти саме той нагрівальний прилад, який буде найбільш ефективним при вирішенні поставленого завдання.

Теплова гармата – як правильно її вибрати

СОДЕРЖАНИЕ:

  1. Види теплових гармат та їх відмінності
  2. Яку теплову гармату вибрати для конкретного завдання
  3. Загальні критерії вибору теплової гармати
  4. Розрахунок необхідної потужності теплової гармати

При виборі теплової гармати слід враховувати такі фактори:

  • Тип завдань, на вирішення яких більше підходить той чи інший вид теплових гармат;
  • Функції, які повинна виконувати техніка (постійне обігрів об’єкта, періодичне використання, просушування поверхонь тощо);
  • Специфіка приміщення, що обігрівається (його розміри, рівень тепловтрат через недостатньо хорошу теплоізоляцію, наявність/відсутність інших опалювальних приладів, відхилення середньої температури від норми, призначення приміщення);
  • Джерело енергії (можливість/неможливість, зручність/незручність застосування в умовах того чи іншого типу теплоносія, його вартість і доступність);
  • Вага, габарити та мобільність нагрівального приладу;
  • Вартість теплової гармати.

Види теплових гармат та їх відмінності

Конструкційно-термові гармати – досить прості пристрої, основними складовими частинами яких є корпус, нагрівальний елемент і вентилятор. На корпусі гармати, виготовленому з металу, що дозволяє запобігти як термічному, так і механічному пошкодженню, є отвори для забору повітря. Корпус може мати прямокутну форму, але найчастіше зустрічаються циліндричні теплові гармати. Саме завдяки такій своїй формі, що народжує асоціацію з дулом артилерійської зброї, даний вид повітронагрівачів і отримав свою назву. Для підвищення мобільності досить масивні та важкі пристрої розміщують на станині, з маневреними колесами.

Усередині корпусу знаходяться нагрівальний елемент (електричний ТЕН/спіраль або камера згоряння з теплообмінником) та потужний вентилятор з електроприводом. Вентилятор нагнітає холодне повітря через отвори в корпусі всередину гармати, проганяє його вздовж нагрівального елемента та сприяє розподілу гарячого повітря по приміщенню. Таким чином, теплова гармата є потужним тепловентилятором.

Залежно від типу енергоносія, який вони використовують для нагрівання, всі теплові гармати діляться на:

  • Електричні;
  • Газові;
  • Дизельні;
  • Багатопаливні;
  • Інфрачервоні.

Нижче ми розглянемо кожен з перелічених вище видів теплових гармат, поговоримо про їх пристрій, принцип дії, основні сфери застосування, переваги і недоліки.

Електричні теплові гармати

Як нагрівальний елемент електричної теплогармати може виступати або металева спіраль, або трубчастий електронагрівач. Другий варіант кращий, тому що ТЕНи хоч і є трохи більш інерційними, зате на відміну від відкритих спіралей служать довше, та й у використанні безпечніше. Електровентилятор нагнітає в гармату повітря. Температура повітряної маси, що проходить вздовж ТЕНу або спіралі, поступово підвищується, і в приміщення прямує вже теплий потік повітря. Щоб запобігти перегріванню пристрою та заощадити електроенергію, електричні теплові гармати оснащуються терморегулятором, який автоматично відключає нагрівальний елемент (але не відключає вентилятор), коли температура досягає максимально допустимого (або заданого користувачем) значення.

Пристрій електричної теплової гармати

1. Ручка для перенесення.
2. Осьовий вентилятор.
3. Потік холодного повітря.

4. Опорні ніжки.
5. Потік гарячого повітря.
6. Захисна сітка.

7. Нагрівальний елемент.
8. Електричний блок з кабельним введенням, кнопками управління та термообмежувачем.

Однією з головних переваг електричних теплових гармат перед нагрівачами, що працюють на паливі, що згоряється, є їх екологічність – при роботі таких пристроїв не утворюється вихлопних газів або якихось інших відходів. Тому електричні гармати можна вважати універсальними з точки зору застосування. Їх можна використовувати для обігріву як житлових, так і нежитлових приміщень, де постійно присутні люди (цехи, майстерні, вокзали, магазини). Крім того, на відміну від рідкопаливних гармат електричні легко «запустити» навіть при дуже низьких температурах, а тому вони успішно застосовуються в гаражах, що не опалюються, на холодних складах і т.д. До безперечних переваг електричних теплових гармат можна віднести здатність до будь-якої довгої безперервної роботи і відсутність необхідності в періодичній дозаправці.

Електричні теплові гармати можуть випускатися у кількох форм факторах:

Кругла електрична теплова гармата

elektricheskaya teplovaya pushka 2

Газові теплові гармати

p align=”justify”> Газові теплові гармати працюють на газі, що подається через редуктор з балона (пропан, бутан) або централізованої газової мережі (природний газ). Через щілинні отвори пальника газ надходить у камеру згоряння, оснащену системою механічного або автоматичного п’єзозапалювання. Згоряючи, він нагріває теплообмінник. Повітря, що нагнітається електровентилятором, проходить вздовж теплообмінника і, контактуючи з його гарячими стінками, теж нагрівається. Наявність у конструкції газової теплової гармати вентилятора диктує необхідність підключення приладу до електромережі, проте потужність, що споживається ним, порівняно невелика – від 30 до 200 Вт.


 

Влаштування газової теплової гармати

1. Вентилятор.
2. Пальник.
3. Камера згоряння.
4. Теплий повітряний потік.

5. Панель управління.
6. Зворотній клапан.
7. Паливопровід.
8. Вентиль.

9. Газовий редуктор.
10. Холодний повітряний потік.
11. Електричний двигун.

Газові теплові гармати – це потужні пристрої, що забезпечують економічний, але при цьому швидкий обігрів великих площ. Однак, незважаючи на те, що сучасні газові гармати в більшості випадків оснащуються автоматичною системою контролю полум’я та захисту від перегріву, вони все ж таки залишаються потенційно небезпечними агрегатами. Крім того, в процесі їх роботи відбувається неминуче вигоряння кисню, і якщо в приміщенні, що обігрівається, відсутня вентиляція, через якийсь час це починає позначатися на самопочутті людей, що там знаходяться. З огляду на це подібні нагрівачі, як правило, не встановлюють у житлових приміщеннях, основна їх «сфера впливу» – великі об’єкти закритого, напіввідкритого та відкритого типу. Найчастіше газові теплові гармати можна зустріти у складських та великих виробничих приміщеннях, в ангарах та на будмайданчиках.

Газова теплова гармата

Дизельні теплові гармати

Існує два різновиди дизельних повітронагрівачів – прямого та непрямого нагріву.

Перші більш ефективні, температура повітря, що виходить з них вище, і за інших рівних умов вони здатні зігріти приміщення швидше. Досягається це за рахунок того, що повітря, що нагрівається, проходить безпосередньо через камеру згоряння. Зрозуміло, що продукти згоряння дизельного палива разом із теплим повітрям потрапляють у приміщення. З цієї причини подібні теплові гармати заборонено використовувати у приміщеннях, де постійно перебувають люди.

teplovaya puchka pryamogo nagreva

Влаштування теплової гармати прямого нагріву

1. Камера згоряння.
2. Пальник.
3. Сопло.
4. Електроклапан.

5. Паливопровід.
6. Вентилятор.
7. Двигун.
8. Паливний насос.

9. Скоба для намотування шнура.
10. Паливний бак.
11. Панель управління.

У теплових гармат непрямого нагріву таких обмежень немає, адже там камера згоряння ізольована (тобто повітря нагрівається лише в результаті контакту з її гарячими стінками), а продукти згоряння відводяться спеціально обладнаним димарем. Проте зниження рівня забруднення повітря у приміщенні у разі обходиться ціною падіння ККД.

teplovaya puchka nepryamogo nagreva

Влаштування теплової гармати непрямого нагріву

1. Камера згоряння.
2. Муфта димової труби.
3. Пальник.
4. Сопло.

5. Електроклапан.
6. Паливопровід.
7. Вентилятор.
8. Двигун.

9. Паливний насос.
10. Скоба для намотування шнура.
11. Паливний бак.
12. Панель управління.

Основними конструкційними елементами дизельної теплової гармати є паливний бак, камера згоряння та електровентилятор. Пальне, що нагнітається насосом, подається з паливного бака на форсунку, що розпорошує його камерою згоряння. Там паливно-повітряна суміш, що утворюється, займається за допомогою системи п’єзопідпалу. Повітря, що спрямовується електровентилятором, проходить вздовж камери згоряння, за рахунок чого і нагрівається. Теплові гармати, які передбачається використовувати в автономному режимі, мають бути оснащені таймером та системою контролю полум’я.

При використанні дизельних теплових гармат обігрів приміщення відбувається за рахунок енергії, що виділяється при згорянні дизельного палива. Такі нагрівачі часто застосовуються на великих будівельних та виробничих об’єктах – в ангарах, складах, заводських цехах тощо.

Варіанти виконання дизельних теплових гармат:

Дизельна теплова гармата прямого нагріву
Дизельна теплова гармата прямого нагріву змонтована на колесах.

Дизельна теплова гармата прямого нагріву переносна
Переносна дизельна теплова гармата прямого нагріву.

Дизельна гармата непрямого нагріву
Дизельна гармата непрямого нагріву.

Дизельна гармата великої потужності
Дизельна гармата непрямого нагріву, великої потужності.

Багатопаливні теплові гармати

Конструкційно багатопаливні теплові гармати сильно не відрізняються від дизельних. І так само, як дизельні, вони діляться на пристрої прямого та непрямого нагріву з тими самими плюсами та мінусами.

Багатопаливні теплові гармати універсальніші, ніж дизельні, з точки зору різноманітності пального, на якому вони здатні працювати. З великим задоволенням вони «поглинають» не лише солярку, а й гас, і навіть відпрацьовану олію. Саме тому такі теплові гармати особливо популярні на автосервісах, адже там вони допомагають “вбити відразу двох зайців” – зігріти приміщення та утилізувати відпрацювання.

Багатопаливна теплова гармата

Інфрачервоні теплові гармати

Інфрачервоні нагрівальні прилади стоять окремо в ряді теплових гармат, адже вони принципово відрізняються від усіх вищерозглянутих типів. Тепло, що генерується таким нагрівачем, доходить до поверхні, на яку гармата «націлена», не у вигляді потоку гарячого повітря, а у вигляді випромінювання. Нагріті поверхні стін та окремих предметів, що потрапили в зону випромінювання, передають своє тепло навколишньому повітрю. Швидкість нагріву повітря таким способом значно менше, ніж за допомогою тепловентиляторів, і чи буде обігрів загальним або локальним, залежить від розміру приміщення. Однак перебування в зоні випромінювання стає для людини комфортним у перші хвилини роботи нагрівального приладу.

Основними конструкційними елементами інфрачервоної теплової гармати є паливний бак, пальник з п’єзопідпалом і рефлектор, що відображає та направляє в потрібному напрямку випромінювання ІЧ-діапазону. Вентилятор такого нагрівача не потрібен, адже принцип його дії заснований не на примусовій конвекції теплого повітря, як у інших типів теплових гармат, а на перенесенні енергії за допомогою електромагнітних хвиль.

Влаштування дизельного інфрачервоного нагрівача:

Влаштування дизельного інфрачервоного нагрівача

1. Дефлектор.
2. Камера спалювання.
3. Пальник.
4. Регулятор кута нахилу.

5. Блокада шарніру.
6. Важіль для пересування нагрівача.
7. Паливопровід.

8. Паливопровід для повернення палива.
9. Бак для палива.
10. Колеса.

ІЧ-гармати застосовують у приміщеннях з поганою теплоізоляцією та/або високими стелями (склади, цехи, гаражі тощо), а також на відкритих майданчиках (вуличні торгові точки, літні кафе, веранди). Часто вони бувають зручнішими, ніж тепловентилятори, при проведенні ремонтно-оздоблювальних робіт (наприклад, для сушіння штукатурки або фарби), адже нагрівання безпосередньо робочої поверхні є раціональнішим, ніж обігрів всього приміщення до потрібної температури.

Дизельний інфрачервоний нагрівач
ДДизельний інфрачервоний нагрівач.

Електричний інфрачервоний нагрівач
Електричний інфрачервоний нагрівач.

Яку теплову гармату вибрати для конкретного завдання

Вибір гармати для підтримки комфортної температури у житловому приміщенні чи офісі

Житлові та офісні приміщення в переважній більшості випадків підключені до центральної системи опалення або мають свою, автономну, опалювальну систему (виняток становлять, мабуть, тільки дачні будиночки, не призначені для постійного проживання). Теплова гармата тут може знадобитися лише як додаткове джерело тепла.

Найбільш оптимальним варіантом у цьому випадку буде електричний прилад – він максимально простий в експлуатації, безпечний, екологічний, не потребує технічного обслуговування. Багато моделей обладнані термостатом, що дозволяє підтримувати в приміщенні задану температуру шляхом автоматичного включення та вимикання гармати. При використанні теплової гармати в житлових або офісних приміщеннях як додаткове джерело тепла цілком достатньо приладу потужністю до 5 кВт, тим більше що для підключення такого пристрою цілком буде достатньо звичайної однофазної електромережі напругою 220 В.

Вибір гармати для просушки стін та стель під час проведення ремонтно-оздоблювальних робіт

При проведенні внутрішніх ремонтно-оздоблювальних робіт часто виникає потреба у додатковому джерелі тепла, яке допоможе знизити вологість у приміщенні та зменшити час висихання стін та інших поверхонь після, наприклад, фарбування чи штукатурки.

Дизельні та багатопаливні теплові гармати доведеться виключити зі списку можливих варіантів, адже використовувати пристрої прямого нагріву в закритих приміщеннях не можна, а монтувати систему димовідведення для гармати непрямого нагріву для короткочасного її використання просто недоцільно, та й не завжди можливо.

Найбільш оптимальним рішенням завдання буде використання електричної гармати завдяки простоті її експлуатації. Варіант із пристроєм, що працює на газі, варто розглянути в тому випадку, якщо передбачається значний обсяг робіт – це пристрій більш ефективний, але для його використання потрібно ще й газовий балон.

Непоганим варіантом можна вважати і інфрачервону теплову гармату, що дозволяє нагрівати лише робочу поверхню без прогріву всього приміщення до потрібної температури. Проте в даному випадку потрібно особливо уважно стежити за тим, щоб оштукатурена або пофарбована стіна не перегрілася, інакше вся робота піде нанівець.

pushka dlya stroiki

Вибір теплової гармати для обігріву автомайстерні

Оскільки автослюсарна майстерня – приміщення закритого типу, в якому постійно знаходяться люди, рідкопаливні гармати прямого нагріву тут не можна використовувати. Надходження в приміщення продуктів згоряння палива неминуче викличе погіршення самопочуття персоналу, що працює в автомайстерні, а значить, буде потрібна наявність дуже ефективної примусової вентиляції, відкритих дверей і вікон, що може звести нанівець всі зусилля по обігріву приміщення.

Електричні теплові гармати, незважаючи на простоту їх використання, застосовувати в подібних будинках недоцільно, адже з урахуванням високої вартості електроенергії обігрів досить великого за обсягом приміщення рівносильний розпалюванню печі-буржуйки грошовими купюрами. Для опалення закритих приміщень об’ємом понад 300 кубометрів оптимальним варіантом буде використання газових та дизельних гармат непрямого нагріву.

У багатьох автомайстернях воліють встановлювати теплові гармати, що працюють на відпрацьованому маслі, оскільки цей вид палива доступний там у великих кількостях і безкоштовно. Але і в даному випадку необхідно пам’ятати про необхідність обов’язкового монтажу якісної вентиляційної системи для заповнення кисню, що згорів.

Гармата для обігріву складського приміщення

Найбільш оптимальним способом забезпечення комфортних умов праці для працівників складу є використання газових теплових гармат, а також дизельних гармат непрямого нагріву (з обов’язковим монтажем системи димовідведення). Застосування електричних гармат тут недоцільне, тому що з урахуванням великих площ складських приміщень це призведе до значного збільшення рахунків підприємства за електроенергію.

Теплова гармата для складу

Гармати для опалення теплиці

У сільському господарстві теплові гармати використовують досить часто. З їхньою допомогою опалюють теплиці, пташники, свинарники, корівники, сушать овочі перед закладкою їх на зберігання. Для обігріву промислових теплиць застосовують як газові, так і рідкопаливні теплові гармати, оскільки і ті, й інші, маючи велику теплову потужність, добре справляються з опаленням великих площ. При цьому оскільки теплиці не є місцем тривалого перебування людей, там допустиме застосування рідкопаливних теплових гармат прямого нагріву.

Тим, хто підшукує нагрівальний пристрій саме для промислових теплиць, не зайвим буде знати, що італійська компанія Sial, один із лідерів на світовому ринку опалювального обладнання, спеціально для потреб сільського господарства випускає лінійку теплових гармат серії Airfarm. Вони розраховані на підвісний монтаж, що дозволяє оптимально та зручно розмістити пристрій у теплиці, та можуть бути оснащені термостатом для автоматичної підтримки необхідної температури.

Теплова гармата для теплиці

Для створення комфортних умов у альтанках, вуличних кафе та інших місцях відпочинку просто неба

У цьому випадку рекомендуємо вам при цьому скористатися приладом, який не нагріває повітряним потоком, а енергією випромінювання. Інфрачервоні теплові гармати ідеально підходять для відкритих майданчиків, тому що нагрівають не повітря, що поза приміщенням абсолютно нераціонально, а предмети, на які вони спрямовані. Є в ІЧ-гармат і ще одна незаперечна перевага – відсутність зайвого шумового фону, що зробить ваш відпочинок ще комфортнішим.

Загальні критерії вибору теплової гармати

Потужність

Потужність – головна характеристика теплових гармат, як і будь-яких інших нагрівальних приладів. Чим більша потужність пристрою, тим швидше в результаті його роботи зігріється приміщення за інших рівних умов.

Щоб не виникло плутанини, слід відразу обмовитися, що йдеться про так звану теплову потужність, що характеризує продуктивність нагрівального приладу, а не про електричну потужність, що споживається. Останню можна вважати показовою лише у випадку електричних теплових гармат. Газо-і рідкопаливні нагрівачі теж споживають електроенергію, проте в них вона витрачається не на генерування тепла, а лише на роботу електровентилятора та систем керування та контролю. Потужність таких пристроїв варіюється від декількох десятків до декількох сотень ват і зовсім не характеризує їх як нагрівальні прилади.

Отже, про теплову потужність, тобто про кількість тепла, яку нагрівальний прилад здатний передати повітрю в приміщенні за одиницю часу… їх мало знайдеться здатних видати понад сотню кіловат. Діапазон варіювання теплової потужності газових теплових гармат – від 10 до 100-150 кВт, хоча трапляються й потужніші стаціонарні агрегати. Максимальна потужність інфрачервоних гармат – 40-50 кВт.

І, нарешті, теплова потужність електричних теплових гармат може змінюватись в залежності від моделі від 1 до 50 кВт (втім, серед промислових стаціонарних установок зустрічаються і потужніші – аж до 100 кВт). При цьому у багатьох моделей передбачена можливість ступінчастого регулювання потужності нагріву відповідно до потреб користувача в даний момент. Електричні нагрівачі потужністю до 5 кВт зазвичай відносять до побутових, а понад 5 кВт – до промислових.

Це розмежування пояснюється тим, що побутові прилади можуть працювати від звичайної однофазної електромережі напругою 220 В, більш потужним потрібно трифазна мережа напругою 380 В. Дане обмеження обов’язково слід мати на увазі під час пошуку відповідного нагрівального приладу. Перед тим як вибрати електричну теплову гармату великої потужності, необхідно з’ясувати, чи є на вашому об’єкті можливість її підключення.

Потік повітря

Переміщення повітряної маси під час роботи теплової гармати здійснюється вбудованим електровентилятором. Чим ефективніший вентилятор, тим швидше відбуватиметься змішання теплого повітря з холодним. На потужніших теплових гарматах встановлюють ефективніші вентилятори. З одного боку, це запобігає локальному перегріву повітря в безпосередній близько від гармати, з іншого – потужний прилад здатний швидше зігріти все приміщення, і треба цією можливістю користуватися. Звідси випливає ще одна характеристика теплової гармати повітряний потік.

Повітряний потік (часто цю характеристику називають продуктивністю тепловентиляційного обладнання) – це обсяг теплого повітря, що створюється тепловою гарматою протягом години своєї роботи. За величиною цього показника можна оцінити швидкість прогрівання приміщення до необхідної температури.

Продуктивність теплової гармати залежить від її потужності. Так, наприклад, теплова гармата Ballu BHP-PE-2 потужністю 2 кВт здатна за годину обігріти 230 куб. метрів повітря, а гармата BHP-Me-9 від того ж іменитого виробника, що має потужність 9 кВт, має більшу продуктивність – вже 820 куб.м/год.

Нагадаємо, що інфрачервоні теплові гармати не мають вентилятора, а тому така характеристика, як потік повітря, для них непридатна.

Тип палива

Паливом для газових теплових гармат є нижчі насичені вуглеводні, що знаходяться за нормальних умов в газоподібному стані.

Це може бути:

  • природний газ (метан з невеликою кількістю домішок важчих вуглеводнів), що подається з централізованої газової магістралі;
  • зріджений газ (пропан або бутан), що транспортується та зберігається в балонах.

Газ дешевший від дизельного палива і значно дешевший за електрику. Причому в цьому випадку йдеться про зріджений газ, що поставляється в балонах, з магістральним же газом за дешевизною не здатні конкурувати навіть дрова. З цього випливає, що застосування газових теплових гармат, особливо для обігріву приміщень великої площі, є найбільш рентабельним.

Рідкопаливні теплові гармати однаково добре працюють на дизельному паливі та на гасі. Виробники рекомендують використовувати тільки ці види палива. Щоб уникнути вибуху, пожежі, виходу обладнання з ладу, категорично забороняється застосовувати для заправки рідкопаливних гармат спирт, бензин, лігроїн, будь-які інші легкозаймисті рідини.

Слід ретельно підходити до питання якості палива. Застосування низькоякісного або забрудненого палива неминуче спричиняє засмічення форсунки та/або фільтра, а також утворення нагару на свічці запалювання (особливо чутливі до якості палива нагрівачі іноземного виробництва). Якщо працівники сервісного центу з’ясують, що причиною виходу теплової гармати з ладу стало недотримання правил експлуатації (у даному випадку йдеться про використання неякісного палива), що не входить до списку рекомендованих, обладнання знімається з гарантійного обслуговування, і виробник більше не несе відповідальності перед покупцем.

Теплові гармати, що працюють на відпрацюванні, чудово «перетравлюють» практично будь-які типи рідких масел – моторне, трансмісійне, гідравлічне, а також їх суміші. Виняток становлять трансформаторне масло та мастильні матеріали високої в’язкості. Перед заправкою паливного бака теплової гармати відпрацьованим маслом воно обов’язково повинно бути очищене від механічних частинок та води.

І, нарешті, інфрачервоні теплові гармати можуть працювати залежно від моделі як на газі, так і рідкому паливі (гас, дизельне паливо), а також на електриці. Вимоги до якості палива вони такі ж, як і у відповідних типів теплових гармат.

Оцінюючи майбутніх витрат на паливо на стадії вибору теплової гармати слід звернути увагу на таку характеристику нагрівального приладу, як витрата палива.

Габарити, мобільність та вага

Габарити та вага теплової гармати залежать від її типу, конструкції та потужності (продуктивності). Легкі та компактні, як правило, використовуються в житлових приміщеннях та офісах. Габаритні та важкі, але при цьому і потужніші, призначені для великих промислових та сільськогосподарських об’єктів.

Найскромнішими розмірами мають електричні теплові гармати. Вага їх може коливатися від 3 до 30 кг, тобто будь-який з таких пристроїв є мобільним. На додаток до простоти експлуатації та відсутності шкідливих відходів та викидів, ця обставина є ще одним аргументом на користь електричних гармат для тих, хто шукає кліматичне обладнання для побутового застосування.

1 mob pushka

Газові теплові гармати здебільшого теж відрізняються невеликою вагою та габаритами. Щоправда, мобільними їх при цьому можна назвати лише з великою натяжкою. Мобільність таких пристроїв залежить від джерела подачі палива. Навіть найменша і найлегша газова гармата, будучи підключеною до магістралі централізованого газопостачання, на якийсь час стає стаціонарною – легко і невимушено перемістити її при необхідності сьогодні на інший кінець складу, а завтра зовсім у сусіднє приміщення у вас не вийде.

2 gaz pushka

Рідкопаливні (дизельні та багатопаливні) теплові гармати через наявність у них на додаток до всього ще камери згоряння та паливного бака є найпотужнішими і, як наслідок цього, важкими. Слід брати до уваги, що після заповнення паливного бака пальним вага пристрою значно зросте. До речі, мобільність рідкопаливних гармат теж залежить не тільки від їх габаритів і ваги, але і, в даному випадку, від типу пристрою: гармати непрямого нагріву, приєднані до стаціонарного димаря, втрачають свою мобільність.

3 dizelnaya pushka

Наряду с мобильными тепловыми пушками, которые можно перемещать по мере необходимости с места на место благодаря наличию у них ручек для переноски (для самых маленьких и легких) или колес (для техники потяжелее), существует и исключительно стационарное оборудование – в большинстве случаев это жидкотопливные пушки. Встречаются среди таковых и настоящие гиганты, длина, ширина и высота которых исчисляются метрами, а вес – тоннами. Транспортировка и погрузка/разгрузка стационарных тепловых пушек осуществляются с использованием спецтехники. Для размещения особо крупногабаритного климатического оборудования необходимо заранее подготовить ровную площадку, способную выдержать соответствующую нагрузку (с учетом увеличения веса при заполнении топливного бака горючим).

4 stacionarnaya pushka

Вибираючи пристрій для обігріву, недостатньо просто переконатися, що він за габаритами поміститься у призначене приміщення. Слід мати на увазі, що теплова гармата під час роботи повинна розміщуватися на значній відстані від предметів і тим більше від об’єктів з легкозаймистих та горючих матеріалів, а також від звичних (або можливих) шляхів переміщення людей. Тому, наприклад, для обігріву невеликих площею або вузьких приміщень рекомендується застосовувати компактні гармати малої потужності.

Розрахунок необхідної потужності теплової гармати

Які діапазони значень потужності теплових гармат ми тепер знаємо. Але поки що це лише голі цифри, нам же хочеться отримати відповідь на питання: пристрій якої потужності необхідний для обігріву того чи іншого приміщення? Щоб співвіднести можливості кліматичного обладнання до існуючих потреб, потрібно навчитися розраховувати теплову потужність.

Для розрахунку потужності, необхідної для обігріву приміщення, потрібно мати повну інформацію про нього:

Об’єм приміщення. Саме обсяг, тому що площа малопоказова при вирішенні питань обігріву. Справа в тому, що тепле повітря, будучи легшим, ніж холодне, піднімається вгору, тому ви неминуче зігріватимете весь об’єм повітря в приміщенні, а не тільки його нижні шари, де розміщена теплова гармата.

Температура. Цікавить навіть не один показник, а одразу два (а точніше їхня різниця): температура за межами будівлі та температура, якої необхідно досягти всередині приміщення. Зрозуміло, що показ термометра «за бортом» може сильно коливатися протягом сезону, тому тут важливо правильно оцінити середньозимову температуру і величину її стрибків у вашому регіоні. При виборі значення всередині приміщення необхідно орієнтуватися на вимоги СНиПа, згідно з якими температура, наприклад, у громадських будівлях та виробничих цехах повинна бути не нижче +180C, а на складах – не нижче +120C. Втім, якщо ви вибираєте теплову гармату для приватного використання, ви можете самі вирішувати, чи готові ви терпіти дискомфорт, коли на вулиці наступлять сильні морози, або ж потрібно будь-що купити прилад «з запасом».

Якість теплоізоляції приміщення. Дана характеристика складається з декількох параметрів – якість ізоляції окремих конструкційних елементів (стін, підлоги, даху), кількість, розмір та якість утеплення вікон та дверних отворів, частота відчинення дверей в одиницю часу тощо. відповідно до якості їх теплоізоляції ділять на кілька груп:

  • k = 0.6-1.0 – гарна теплоізоляція (товста основа підлоги, цегляні стіни з подвійною теплоізоляцією, дах утеплений з використанням якісного теплоізоляційного матеріалу, невелика кількість вікон, причому всі вони мають подвійні рами);
  • k = 1.0-2.0 – середня теплоізоляція (подвійна цегляна кладка стін, стандартна покрівля, невелика кількість вікон);
  • k = 2.0-3.0 – погана теплоізоляція (спрощена конструкція будівлі, одинарна цегляна кладка стін без застосування теплоізоляційних матеріалів, одинарні рами вікон – гаражі, господарські будівлі тощо);
  • k = 3.0-4.0 – відсутність теплоізоляції (спрощені дерев’яні або зроблені та гофрованого металевого листа конструкції – сараї, ангари тощо, а також відкриті та напіввідкриті майданчики).

Наведений тут коефіцієнт k – це коефіцієнт розсіювання тепла, що характеризує якість теплоізоляції будівлі/приміщення. Вибирати конкретну величину із зазначеного діапазону значень коефіцієнта k вам доведеться самостійно на основі повної інформації про конструкційні особливості будівлі.

Оцінивши всі перераховані вище параметри, можна приступати до розрахунку теплової потужності, необхідної для обігріву приміщення. Для цього достатньо скористатися формулою:

Q = K × V × ΔT

де:

  • Q – необхідна теплова потужність (ккал/год),
  • k – коефіцієнт розсіювання тепла,
  • V – обсяг приміщення (у куб. метрах),
  • ΔT – різниця необхідної та наявної за межами приміщення температур (у градусах Цельсія).

Звернемо вашу увагу, що отримане з використанням даної формули значення теплової потужності обчислюється ккал/год. Щоб перевести їх у звичні кВт (саме в цих одиницях, як правило, вказується теплова потужність нагрівачів у документації, що додається), необхідно отримане значення розділити на коефіцієнт 860 (1 кВт = 860 ккал/год).

Щоб краще зрозуміти та запам’ятати викладене вище, наведемо приклад розрахунку необхідної теплової потужності:

Потрібно обігрів гаража площею 24 кв. метра з висотою стель 3 м (одинарна цегляна кладка, вікна відсутні, ворота погано утеплені); потрібна температура всередині гаража +150C, середня температура на вулиці -250C.

V = S × h = 72 куб.метра

ΔT = 150C – (-250C) = 400C

k ~ 2.5

Q = 2.5 × 72 × 40 = 7200 ккал/год. = 8.4 кВт

Тобто для виконання заданих умов потрібна теплова гармата потужністю не менше ніж 8-8.5 кВт.

На завершення хочеться зробити ще пару зауважень щодо питання, що розглядається.

По-перше, подібні розрахунки коректні лише за умови, що теплова гармата буде єдиним джерелом тепла. Якщо в приміщенні вже є інші джерела тепла (наприклад, система централізованого опалення), то при розрахунку потрібно врахувати ці наявні теплові потужності.

По-друге, необов’язково купувати одну теплову гармату розрахованої потужності – можна придбати два або навіть більше пристроїв, сумарна потужність яких дорівнюватиме розрахованій. Як правило, обігрів приміщення за допомогою кількох малопотужних приладів виявляється ефективнішим. Особливо важлива ця рекомендація для тих, кому потрібно обігрів приміщення великої площі та складної конфігурації.

 

Взято із сайту: srbu.ru

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *